Strandpalen langs de Nederlandse kust

Langs de hele Nederlandse kust staan strandpalen met een gekleurde bovenkant en cijfers. Rijkswaterstaat heeft deze strandpalen geplaatst om de hoogte en breedte van het strand en het duingebied te kunnen meten. De palen maken deel uit van het Rijksstrandpalen stelsel. Het stelsel is echter door het GPS coordinatensysteem achterhaald en het onderhoud van de palen wordt niet meer gedaan door Rijkswaterstaat.

Strandpalen op het strand

 

Er staan verschillende soorten strandpalen langs de Nederlandse kust. Je vindt ze op het strand en in de duinen.

Strandpalen met een witte kop

De strandpalen met een witte kop zijn kilometer palen. Deze hoofdpalen staan op een onderlinge afstand van een kilometer en zijn voorzien van de kilometernummering.

Strandpalen met een rode kop

De strandpalen met een rode kop zijn tussen palen en staan op een onderlinge afstand van ongeveer 200 meter. Deze hulppalen staan tussen de hoofdpalen in en op de palen staat de afstand uit de hoofdpaal.

Strandpalen met een blauwe kop

In het binnenduin staan strandpalen met blauwe kop. Deze palen markeren de zandige waterkering.

Strandpalen met een gele kop

De palen met een gele kop staan bij strandhoofden. Een strandhoofd is een dwars op de kust staande stenen constructie, gebouwd om het ontzanden van de stranden tegen te gaan.

Strandpaal_ophetstrand
Strandpaal-ophetstrand

De strandpalen zijn genummerd 1 t/m 124 beginnende in Huisduinen. De palen op het strand zijn 20 centimeter breed en 5 meter lang, de meeste palen in de duinen zijn 2,50 meter lang. Vroeger waren de palen van eikenhout, maar later is gekozen voor tropisch hardhout omdat dit beter bestand is tegen paalwormen.

De palen op het strand behoren ongeveer één meter boven het zand uit te steken. Door harde wind en storm kan er zand wegslaan waardoor de palen verder boven het zand uitsteken of door opstuiven van zand kan de paal minder ver boven het zand uitsteken. Meestal in het voorjaar corrigeert Rijkswaterstaat deze palen.

Omdat het strandpalenstelsel achterhaald is, onderhoudt Rijkswaterstaat de palen niet meer. Het plan was dan ook om alle palen langs de Nederlandse kust op te ruimen, maar vanwege de cultuurhistorische waarde en het gemak om bij calamiteiten een lokale plaatsbepaling te hebben, is besloten de palen intact te laten.



ADVERTENTIE

Vakantie is hier 300x250

KNMI

weersverwachting
\