Wat te doen bij een kwallenbeet?
Wanneer je gestoken bent door een kwal, kan je last krijgen van rode vlekken, kleine rode bultjes, jeuk en branderig gevoel, pijn, misselijkheid en braken, hartritmestoornissen, shock, bewustzijnsverlies. Spoelen met zoet water is niet verstandig!
Eigenlijk is er geen sprake van een kwallenbeet; kwallen bijten niet maar steken met hun tentakels. Dit wordt een kwallenbeet genoemd. Kwallen gebruiken hun tentakels als wapen en deze bevatten netelcellen met gif. Het gif is bedoeld om prooidieren te verlammen of te doden. Gelukkig zijn de gevolgen bij een aanraking tussen kwallen en mensen minder ingrijpend.
Tijdens een kwallenbeet wordt dit gif in de huid van de mens gespoten. In de meeste gevallen is een kwallenbeet niet ernstig, tenzij je er allergisch voor bent.
Behandelen kwallenbeet:
- Spoel de gestoken plek af met zeewater. Gebruik hiervoor geen zoet water. Zoet water kan de restanten van de nematocysten namelijk activeren, waardoor deze alsnog gif injecteren.
- Verwijder eventuele restanten van tentakels. Doe dit met een handschoenen of een pincet.
- Maak de gestoken plek schoon met heet water of zeewater en blijf vervolgens de huid voor ongeveer 15 tot 30 minuten drenken. Bij steken van sommige tropische kwallen kan het gebruik van azijn levensreddend zijn. Gebruik echter geen azijn bij Noordzee kwallen!
- Om zeker te weten dat alle nematocysten zijn verwijderd, kun je de huid scheren met een scheermesje. Smeer de huid wel eerst in met scheerschuim. Dit voorkomt dat nematocysten gif gaan spuiten tijdens het verwijderen van tentakelrestanten.
- Raadpleeg een arts, apotheker of strandhulppost voor een zalf om de pijn en de jeuk te verlichten.